zondag, april 26, 2009

Eten bij De Engel in Rotterdam

Op zaterdagavond 31 januari 2009 ben ik met Ellen gaan eten in De Engel, één van de restaurants van TV-kok Herman den Blijker. Op donderdag belde ik om een tafeltje te reserveren en wonder boven wonder was er nog een tafeltje beschikbaar. Zatermiddag belde een medewerkster van De Engel om onze reservering te bevestigen. Netjes, dat gebeurt maar weinig!

Stipt om 19:30 stapten we binnen in de Engel. De ontvangst was vriendelijk, we werden naar ons tafeltje gebracht door de dame die ons ook de rest van de avond heeft bediend. We begonnen met een glaasje champagne. Daarbij kregen we wat “crudités”: twee stukjes komkommer in een sausje van mascarpone met yoghurt, twee cherrytomaatjes en een stukje knolselderij (?). Ook kwam er direct lekker desembrood op tafel met olijfolie, zeezout en olijventapenade. De crudités waren vlak van smaak en het sausje veranderde daar niet veel aan.

De menukaart werd gebracht en we werden voor de keuze gesteld een menu van de kaart samen te stellen of ons te laten verrassen door de chef. Na een nieuwsgierige blik op de kaart te hebben geworpen, besloten we ons te laten verrassen met een viergangen menu met aangepaste wijnen.

Vrijwel direct werd de wijn voor de eerste gang geserveerd, een Spaanse wijn. Niet veel later werd de eerste gang opgediend: een Marokkaans geïnspireerd gerecht met rog in een citroen-olijfolie dressing met een zalfje van avocado, wat veldsla en rode sla als garnering evenals een paar druppels balsamico azijn. Dit gerechtje was zeer eenvoudig en had nauwelijks smaak. De wijn daarentegen was fantastisch.


Het tussengerecht werd begeleid door een Zuid Afrikaanse wijn van 100% Chardonay en bestond uit op de plaat gebakken gamba’s met knoflook, sjalot en peterselie, daarbij wat (zeer) goed gepeperde risotto, fijne preischeuten, een gefrituurd blaadje basilicum en hollandaise saus. Dit gerechtje was fantastisch, evenals de keuze van de wijn. De smaken waren vol en rijk en goed op elkaar afgestemd, alleen de risotto had iets minder gekruid mogen zijn.



Het hoofdgerecht is Hollands weiderund met peultjes, courgette en roseval-aardappeltjes, jus en kaantjes. Daarbij huisgemaakte frieten met mosterdmayonaise. Er wordt een rode wijn bij geserveerd uit 2004 van het huis Mendel, druivensoort Malbec.

Het vlees is rosé en tamelijk taai; er moet dan ook goed gekauwd worden om het weg te krijgen. De jus is voortreffelijk, evenals de groenten: prima al dente. De roseval aardappeltjes zijn enigszins glazig.

De frieten met mayonaise degraderen het gerecht tot een minder verfijnde maaltijd.




Bij het nagerecht wordt een Orange Muscat uit de VS voorgesteld, een heerlijke, zoete wijn met sinaasappelaccenten.

Het dessert bestaat uit een glaasje met een bloedsinaasappel-vodka-granité bedekt met een mousse van witte chocolade, daarnaast een bolletje mascarpone-ijs op geroosterde amandelschilfers en gepocheerde peer en tenslotte een bereiding van gepocheerde (?) ananas bedekt met een schilfer gedroogde spekkoek.

Een geslaagde combinatie waarbij ik vooral de granité kon waarderen en Ellen het ijs.



Als afsluiting heb ik een espresso genomen. Daarbij kregen we een tweetal friandises: madeleine met vanilleroom en schuimpjes met een gekruide anijssmaak. De madeleines hadden voldoende smaak wat de slagroom overbodig maakte. De schuimpjes hadden een onverwachte, heerlijke smaak.







En hiermee zat het diner erop! Voor dit alles betaalden we € 190, een niet-zo fantastische prijs-kwaliteit verhouding als ik De Engel vergelijk met andere restaurants in Rotterdam. Op de wijnkeuze had ik niets aan te merken maar het eten was niet zo geweldig als ik verwacht had. Het tussengerecht was daar een positieve uitzondering op. De bediening was goed, evenals de inrichting van het restaurant. Alles bij elkaar geef ik De Engel een 6,5 (op een schaal van 10).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten